Missie en visie KTC

Introductie KTC Basketball
KTC bestaat sinds 1992. KTC streeft er naar om zowel een vereniging te zijn in de breedte, voor elk niveau, als een topsportvereniging.

Het streven naar topbasketbal in Overveen begint bij een goede jeugdopleiding. Topbasketbal bij de senioren (dames en/of heren) vraagt niet alleen om geld (sponsoren), maar ook om een goede doorstroming vanuit de eigen jeugd. Om die doorstroming te realiseren moeten wij ons ten doel stellen om tot een van de beste jeugdopleidingen van de regio te horen.

Doorvertaling
Deze doelstelling is uitgewerkt in een richting waarop de vereniging dient te worden vormgegeven. Hierbij speelt het gedrag van de leden een belangrijke rol. Daarbij kun je denken aan zaken als:

  • Verantwoordelijkheid nemen (pro-activiteit)
  • Afspraken nakomen (betrouwbaarheid)
  • Gedrevenheid
  • Willen leren
  • Samenwerken
  • Hard werken
  • Doelgerichtheid
  • Plezier maken

Samengevat:      Play hard, play smart, play together, and have fun
Coach Morgan Wootten (DeMatha High School 1965-2002)

Dit gedrag verwachten (misschien zelfs wel eisen???) wij van onze leden in hun rol als lid van de vereniging. Als lid ben je niet alleen speler en teamlid, maar ook scheidsrechter, scorer of zaalcommissaris.
Daarnaast hebben volwassenen en ouders de verantwoordelijkheid om er voor te zorgen dat ieder team aan de competitie kan mee doen. Het schrijven/scoren bij thuiswedstrijden en het verzorgen van vervoer naar uitwedstrijden is daarbij een belangrijk onderdeel, evenals de bereidheid om teams te trainen en te coachen of hierin de coach – trainer te ondersteunen.
Daarnaast zijn er vele andere taken: in het bestuur en commissies die er voor zorgen dat de leden hun hobby kunnen uitoefenen en KTC zich blijft door ontwikkelen.

Technische doorvertaling
In de basketbaltechnische opleiding van onze spelers streven wij naar het zo goed mogelijk ontwikkelen van de basketbaltalenten van onze spelers.

Opbouw jeugdopleiding
Het gekozen doel van KTC Basketball om topbasketbal te spelen en de daaraan gekoppelde gedragsonderdelen worden centraal gesteld in de jeugdopleiding. Dit doen we door te kiezen voor een specifieke speelstijl die wij bij alle teams moeten kunnen spelen.
We zijn vanaf 2016/17 steeds meer trainers/coaches in deze lijn gaan opleiden, waardoor we de basketbalopleiding als een rode draad door de verschillende aansluitende teams organiseren. Als spelers doorstromen hoeven zij daardoor niet meer te wennen aan de basisspeelwijze van het andere team.

Opbouw teams; eerst kwaliteit, dan kwantiteit
In eerste instantie trainen de 1e teams minimaal 2 maal per week met een ambitieuze en geschoolde trainer. Het na te streven resultaat is dat we met de 1e teams in de hoogste klassen van de afdeling Noord-Holland uitkomen.

Dit resultaat moet tot gevolg hebben dat steeds meer leden zich aanmelden bij onze vereniging, waardoor we de teams nog beter in homogenere groepen kunnen indelen naar gelijkwaardig talent en ambitie. Daarnaast kunnen we in de teamindeling beter rekening houden met de balans tussen prestatiegerichtheid en de wens om recreatief te spelen.

Toch zal de aanpak bij de teams niet erg verschillen, wij vinden het belangrijk dat de speler zijn/haar sociale rol speelt en de verantwoordelijkheden van het deelnemen aan een team en een vereniging leert dragen.
Wij vinden dat geen vrijblijvende zaak, omdat een persoon die niet de verantwoordelijkheid draagt een collega-lid opzadelt met een extra taak of last. Aangezien wij alleen met vrijwilligers werken, betekent dat extra tijd en inspanning voor die vrijwilligers die hun taken wel willen uitvoeren.

Winnen; een gevolg van goed ontwikkelen
Veel sporters dromen van het behalen van kampioenschappen. Een feestje op zijn tijd is altijd leuk! Een kampioenschap behaal je door meer wedstrijden te winnen dan je tegenstanders. Winnen van je tegenstander bereik je doordat je beter speelt dan je tegenstander. Om beter te kunnen spelen dan je tegenstander zal je:
1. beter en slimmer moeten samenwerken,
2. harder moeten werken en
3. betere basketbalvaardigheden moeten hebben.